Wees lief voor jezelf

 

Als een goede vriend of vriendin het even lastig heeft of bij je komt met een dilemma, willen we er heel graag voor de ander zijn. We bieden een schouder aan om op te huilen, praten er uitgebreid over en geven het volledig de ruimte of we geven misschien wel aan dat het helemaal niet erg is als diegene een fout heeft gemaakt, dat dit heel menselijk is. Hoe liefdevol we er voor de ander kunnen zijn, hoe lastig het soms is om lief voor onszelf te zijn.

 
 
Wat moet jij van jezelf?

Het begint al met het besef dat de meeste mensen best streng zijn voor zichzelf, dat ze van alles moeten, van zichzelf, maar ook van de omgeving. Merk maar eens op hoe vaak je zelf het woordje moeten gebruikt voor alles wat je doet. Ik moet nog even iets afmaken,  ik moet op tijd komen voor die afspraak, ik moet het goed doen, ik moet er goed uit zien, ik moet niet zeuren en ga zo maar even door. Het woordje moeten voelt zwaar, dat je tot iets verplicht bent, dat het noodzakelijk is en je hier niet van kan afwijken. Het woordje moeten maakt het leven best moeilijk en zorgt ervoor dat je heel streng bent naar jezelf toe en misschien ook wel naar anderen omdat jij vindt dat de ander ook van alles moet.

Hoe doe je dat lief zijn voor jezelf?

Lief zijn voor jezelf kan al eenvoudig beginnen bij het vervangen van het woordje ‘moeten’ door ‘mogen’. Als je bij alles wat je zegt het woordje moeten vervangt door mogen voel je al meer ruimte en minder rigiditeit. Ik mag nog even iets afmaken, ik mag op tijd komen of ik mag ook best iets later komen, ik mag het goed doen, ik mag fouten maken, ik mag er goed uit zien, ik mag best zeuren etc.

Gun jezelf pijnlijke momenten

Daarnaast mag je jezelf ook pijnlijke momenten gunnen. Je hoeft het niet altijd goed te doen en je hoeft het niet altijd te weten, ook hoef je niet altijd sterk te zijn. Stel jezelf de volgende vragen ‘mag ik het even niet weten, mag ik het spannend vinden of mag ik even verdrietig zijn’.  Op deze manier geef je aandacht aan datgene wat er pijnlijk is voor jou. Dit is een manier om milder met jezelf om te gaan en dus lief te zijn voor jezelf, dat je mag denken wat je denkt, je mag voelen wat je voelt en mag zijn wie je bent. Wees je eigen beste vriend.