Leer anders omgaan met je gedachten, jouw verstand

 

Herken je dat, dat je alleen maar aan het malen bent in je hoofd. Alsof er in je hoofd een extra leven van jou plaatsvindt. Bijvoorbeeld het denken aan een bepaalde situatie en hoe je dat beter of anders had kunnen doen of zeggen. Of je speelt de gebeurtenis nog een keer na in je hoofd. En bij deze gedachten die dan door je hoofd gaan komen ook bepaalde emoties kijken. Je voelt je misschien verdrietig of boos of bang. Vervolgens ga je daar verder over nadenken en krijgt dat gevoel ook weer extra woorden in je hoofd en wordt het nog groter. Hierdoor kun je je angstig gaan voelen, ongelukkig of somber. En ook daar komen dan weer nieuwe gedachten bij en misschien merk je tegelijkertijd wel spanning op bij jezelf of krijg je zelfs hartkloppingen als je die gedachten hebt. Gedachten kunnen je allerlei dingen laten voelen die helemaal niet de realiteit zijn.

 
 
 
In gedachten verzonken

Als dit aan de hand is dan laat jij je helemaal meeslepen door jouw gedachten. Alsof jouw gedachten de waarheid vertellen, waarnaar geluisterd moet worden en voor jou bepalen hoe jij moet handelen. Als je niet oppast ben je de hele tijd in gedachten verzonken en beïnvloed het je leven enorm zonder dat je je daar bewust van bent.

Gedachten en ACT

Met ACT leer je anders naar het denken te kijken zodat je je niet meer laat leiden door je gedachten. Het gaat helemaal niet om de inhoud van je gedachten, maar hoe jij hiermee om gaat.

Oefening opschrijven van gedachten

Een eerste stap die je kan zetten is dat je leert om je gedachten te observeren. Als je wilt mag je nu alle gedachten opschrijven die nu door je hoofd gaan. Schrijf ze allemaal maar op. Ook als je even denkt dat er geen gedachten zijn, of je weet niet wat je moet opschrijven, schrijf je dat op, want ook dat is weer een gedachte. Blijf schrijven totdat je het idee hebt dat je alles hebt opgeschreven.

Merk je op dat de gedachten maar blijven komen en dat hier geen stop op zit? Je hebt misschien ook gemerkt dat je gedachten continu veranderen van onderwerp

Kun je je voorstellen dat jouw verstand dit eigenlijk de hele dag door doet met jouw hoofd? Je verstand is de hele dag door gedachten aan het produceren over hoe jij je moet voelen en wat je wel en niet moet doen?

Afstand nemen van je verstand

Gedachten zijn eigenlijk niet te controleren en best onbetrouwbaar. Hoe fijn zou het zijn als je leert om wat meer afstand te nemen van je verstand. Dat je jouw verstand kunt zien als een aaneenschakeling van woorden of verhalenverteller en dat jij zelf de keuze hebt ‘ga ik hierin mee’ of ga ik doen wat ik zelf wil op dit moment? Als je meer afstand kan nemen van je verstand dan krijgt het denken veel minder macht en kun je zelf weer de touwtjes in handen nemen.

Dit is één oefening van ACT om gedachten te leren observeren. Zo zijn er vele andere oefeningen en metaforen die we inzetten zodat jij leert om los te komen van je verstand.